Zdrowo
Owoce i warzywa w zdrowiu i urodzie

Owoce i warzywa – które uprawiamy corocznie, ale także które bez problemu możemy znaleźć w lodówce czy w gotowym sklepie, mają ogromny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Są bogate w witaminy, zawierają ważne minerały, odgrywają ważną rolę w ogólnoustrojowym transporcie i wchłanianiu witamin. Wiele z nich jest również bogatych w witaminy wiążące wodę i wodę.
Możemy uprawiać wiele różnych rodzajów świeżych lub suszonych owoców i warzyw w ogrodzie, także w ogrodach prywatnych i w domu. Często nie zdajemy sobie sprawy, że w naszych ogrodach może istnieć tak wiele różnych warzyw i owoców, dlatego warto wiedzieć, co można uprawiać, a których nie.
Owoce i warzywa – musimy wiedzieć
Przed podjęciem decyzji, jakie owoce lub warzywa kupić, warto wiedzieć, jaki rodzaj i gdzie jest odpowiedni do naszego ogrodu – w zależności od lokalnych zwyczajów i pory roku.
Owoce i warzywa – czym one są?
Owoce i warzywa – które najprawdopodobniej będziemy uprawiać i cieszyć się naszymi własnymi owocami lub warzywami. Wśród podstawowych typów możemy wyróżnić takie jak jabłka, gruszki, banany i owoce cytrusowe.
Owoce i warzywa – co mogą jeść?
Ogólnie mają one bardzo zróżnicowany wpływ na naszą dietę – w zależności od tego, kiedy są dostępne do spożycia, jak są mocne i ile jemy dziennie.
Najlepiej jeść je na świeżo, ponieważ są trudniejsze do strawienia i często hodujemy je w młodszym wieku. Ze względu na zawartość witamin niezbędnych dla zdrowia człowieka najlepiej je spożywać w niewielkich ilościach – czasem mniej niż szklanka owoców i warzyw.
Owoce i warzywa – dla smaku, dla zdrowia
Owoce i warzywa – dla smaku, ponieważ mogą być wykorzystywane na wiele sposobów w zastosowaniach kulinarnych, sprzyjają produkcji hormonów odpowiedzialnych za zróżnicowanie płciowe, a tym samym zmniejszają ryzyko wielu chorób spowodowanych niedostateczną ilością białka, węglowodanów i innych substancji które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Owoce i warzywa – dla zdrowia – zawierają witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.